Genel Cerrahi (Hariciye)

TIBBİ BİRİMLER

Genel Cerrahi Nedir?

Genel cerrahi, karın içinde yer alan tüm organ ve yapılara ek olarak meme, lenf dokusu, tiroit gibi daha birçok bölge ile ilgilenen bir branştır. Cerrahi biliminin en temel yapı taşlarından birini oluşturan bu bölümde anatomi, fizyoloji, patoloji bilim dallarından elde edilen bilgiler ile cerrahi teknikler beraber kullanılarak çeşitli hastalıklar için tedavi uygulanır. Sahip olduğu temel prensip ile vücudun her alanında faaliyet gösteren bu branş içerisinde hem tedavi hem de tanısal amaçlı olarak cerrahi işlemler gerçekleştirilir. Bununla birlikte, bireylerde mümkün olan en düşük düzeyde girişime ihtiyaç duyulması için cerrahi prosedürlerin yanında çeşitli teknolojilerden de faydalanılır.

Genel cerrahi, ilaçla ya da diğer tıbbi yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalıkları, ameliyat yoluyla onarmak ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirme esasına dayanan bir disiplindir. Kökeni Latince “chirurgiae” kelimesine kadar uzanan ve “el işi” anlamına gelen “cerrahi” terimi, günümüzde birçok hastalığın ameliyat yoluyla tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Farklı çalışma alanları bulunan Genel Cerrahi bölümü, onkoloji, endokrinoloji, travmatoloji gibi farklı konularda uzmanlığı bulunan birimlerle iş birliği içindedir. Yeni nesil tıp uygulamalarının en sık kullanıldığı alanlardan biri olan Genel Cerrahi, robotik teknolojinin de yoğun biçimde kullanıldığı ve başarılı sonuçlar elde edildiği bir tedavi sistemidir.

Genel Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar?

Ameliyatların yapılacağı organlar ya da bağlı bulunduğu sistemler, tedavinin Genel Cerrahi’nin hangi bölümü tarafından yapılacağının da belirleyicisi olmaktadır. Tiroid bezi (Guatr) ameliyatları, endokrinoloji bölümü hastalarının ameliyatla tedavi gerektiren hastalıklarını gidermek amacıyla gerçekleştirilir. Genel Cerrahi, birden farklı bölümle birlikte çalışmaktadır. Sindirim sistemi hastalıklarının tedavisi için yemek borusu (özofagus), ince ve kalın barsaklar, mide, rektum, karaciğer, safra kesesi gibi ameliyatlar, Genel Cerrahi tarafından yapılmaktadır. Ameliyatlar açık ya da kapalı yöntemlerle gerçekleştirilir. Kapalı ameliyat yöntemleri arasında sıklıkla kullanılan endoskopik ve laparoskopik sistemler, ameliyat sonrası iyileşmenin hızlı ilerlemesinde olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, son dönemlerde kapalı ameliyat yöntemleri doktor ve hastalar tarafından daha fazla tercih edilmektedir.

Meme şikayetleri, kadınların ve bazı durumlarda erkeklerin de muzdarip olduğu önemli sağlık problemleri arasında yer alır. Memede oluşan iyi ya da kötü huylu oluşumların ameliyat yöntemiyle alınması, Genel Cerrahi’nin konuları arasında yer almaktadır. Özellikle meme gibi takip süreci gerektiren bazı durumlarda, Genel Cerrahi koruyucu hekimlik yönüyle de işlev sağlamaktadır. Koruyucu hekimlik yöntemleri ile hasta takip edilerek ameliyata gerek kalmadan sorunun giderilmesi esastır.

Genel Cerrahi hastalarının önemli bir bölümünü, Onkoloji hastaları oluşturmaktadır. Vücudun farklı bölümlerinde meydana gelebilen tümör oluşumları, Genel Cerrahi ve ilgili organın bağlı bulunduğu bölgede uzmanlaşmış doktorların iş birliği içerisinde ortadan kaldırılmaktadır. Onkoloji hastalarının tanı ve tedavi yöntemleri, Genel Cerrahi ve ilgili bölümün uzman doktorları tarafından eş zamanlı olarak planlanır ve uygulanır. Ameliyat ve sonrasındaki tedavi yöntemleri, Patoloji, Radyoloji, Medikal Onkoloji gibi farklı birimlerle birlikte sürdürülmeye devam edilmektedir.

Tedavi edilecek hastalıklara göre Genel Cerrahi

  • Cerrahi Onkoloji
  • Cerrahi Yoğun Bakım
  • Travmatoloji
  • Vasküler Cerrahi
  • Transplantasyon Cerrahisi
  • Kalp ve Damar Cerrahisi
  • Gastrointestinal Sistem
  • Karın İçi
  • Sindirim Sistemi
  • Cilt ve Yumuşak Doku Ameliyatları
  • Meme Hastalıkları
  • Endokrin Sistem
  • Çocuk Cerrahisi
  • Çocuk Kardiyovasküler Cerrahi
  • Göğüs Cerrahisi
  • Plastik Cerrahi
  • Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
  • Ortopedi ve Travmatoloji

Genel Cerrahi biriminin alanına giren hastalıklar şu şekilde sıralanabilir: Tiroid hastalıkları, Apandisit, Memede ağrı, şişlik, sertlik ya da acı hissi Karın bölgesinde ağrı ya da şişlikler Ortopedik sorunlar (Kangren dahil) Hemoroid (Basur) Kıl dönmesi İnce ve kalın bağırsak sorunları Karaciğer problemleri Mide Cilt problemleri (Et beni, yağ bezesi) Büyük dışkıda kan görülmesi, Karın ağrıları Sürekli tekrarlanan ishal ve kabızlık, Sağ kaburga altında oluşan ağrı, baskı hissi ve sağ kürek kemiğine kadar uzanan ağrılar. Sağ omuz bölgesinde gerginlik hissi, Göbek bölgesi ve çevresinde oluşan ağrı ve şişlikler, Kasık ağrıları ve kasıkta oluşan şişlikler, Acil vakalar, Kazada yaralanma ve travmalar, Safra kesesinde ağrı ve rahatsızlık, Pankreas sorunları, Kistler, Cilt yüzeyinde oluşan ve alınması ön görülen benler, Fistül.

Genel Cerrahi Doktorları

Çoğunluğu doktor, hemşire, fizyoterapist, radyoloji teknikeri, fizik tedavi teknikeri, laboratuvar teknikeri olmak üzere yaklaşık 1000 çalışan personelimiz ile iş etiğinin bilincinde, donanımlı bir kadroya sahibiz

Öne Çıkan Bölüm Yazıları

Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Berge Ede, Mide Botoksu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Mide Botoksu İle Ameliyatsız Kilo Vermek Mümkün

Obezite (şişmanlık) nedir? Neden tedavi edilmelidir?

Erişkin kadınlarda vücuttaki yağ oranının %30’dan, erişkin erkeklerde ise % 25’ten fazla olması obezite olarak kabul edilir. Obezite, başlı başına bir sorun olmanın ötesinde; kalp ve tansiyon hastalıklarına, şeker hastalığına, böbrek hastalıklarına, solunum sistemi hastalıklarına, eklem hastalıklarına ve ani gelişen felçlere yol açan önemli risk faktörü olduğu için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve ölüm riskini artıran kronik bir hastalıktır.

Obezite hangi sıklıkta görülür?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 2.3 milyar kişi fazla kilolu ve 700 milyon kişi obezdir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizdeki obezite oranı 2008 yılında %15.2 iken 2014 yılında %19.9’a ulaşmıştır. 6 yılda obezite oranındaki artış, kadınlarda %32.3, erkeklerde ise %24 olmuştur.

Botoks nedir?

Botoks, “Clostridium botulinum” isimli bakteriden elde edilen ve enjeksiyon yoluyla vücuda uygulanan tıbbi bir proteindir. Bu protein, uygulandığı bölgenin sinirlerindeki elektriksel akımı durdurur ve bu sayede 4-6 ay süreyle kasların kasılmasını önler.

Botoks, 10 yılı aşkın süredir göz hastalıklarının, nörolojik hastalıkların, cilt kırışıklıklarının ve aşırı terlemelerin (hiperhidrosis) tedavisinde kullanılmaktadır.

“Mide botoksu” nedir?

Dünyada 10-15 yıldır uygulanan mide botoksu, endoskopik olarak uygulanan, midenin iştah ve açlık üzerinde etkili olan sinir ve kaslarını geçici olarak etkisiz hale getirmeyi amaçlayan ameliyatsız bir obezite tedavi yöntemidir.

Ortalama 15-20 dakika süren uygulamanın ardından, midenin iştah ve açlık üzerinde etkili olan sinir ve kasları 4-6 ay süreyle etkisiz hale getirildiği için iştah azalır, mide kaslarının kasılma yeteneğini kaybetmesi nedeniyle midenin boşalması gecikir, besinlerin midede daha uzun süre kalması sayesinde tokluk süresi uzar, daha az gıdayla daha kolay doyulur ve kilo kaybedilir.

Mide botoksu” nasıl uygulanır?

Botoks enjeksiyonu, endoskopi (gastroskopi) uygulaması eşliğinde gerçekleştirilir. Bu nedenle, hastaya verdiği rahatsızlık, sadece “gastroskopi” uygulaması kadardır. 

Mide botoksu endoskopik olarak uygulandığı için ameliyatların gerektirdiği herhangi bir hazırlığa ihtiyaç duyulmaz. Ucunda kamera bulunan boru şeklindeki endoskopi cihazı ağız yoluyla mideye ulaştırılmadan önce hastaya “sedasyon” sağlayan ilaçlar verilerek rahatlaması sağlanır. Cihaz mideye ulaştıktan ve mide görüntülendikten sonra uygulama bölgelerine botoks enjeksiyonu yapılır. Ortalama 15-20 dakika süren uygulamanın ardından hasta uyandırılır ve 1-2 saat sonra taburcu edilir. 

Mide botoksu kimlere uygulanabilir?

 Teknik herkese uygulanabilecek yan etkisiz bir teknik. Ancak botoks alerjisi olanlarda, mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi durumlarda uygulanması önerilmiyor ve öncelikle bu problemin düzeltilmesi gerekiyor. Bu nedenlerle gastroskopi ile işlem öncesi mutlaka midenin değerlendirilmesi gerekir. İşlem sonrası çok sık olmayarak bulantı, şişkinlik şikayetleri olabiliyor. Botoks işleminden sonra ilk 6 aylık sürecin iyi değerlendirilmesi gerekir. Botoksun etki süresi ortalama 4-6 ay kadar. Bundan sonraki süreçte botoksun tekrarlanıp tekrarlaması hastanın genel durumuna bağlı olarak gelişiyor. Mesela 75-80 kiloluk bir hastanın bu sürede 10-15 kilo vermesi mümkün bu da 6 ay sonunda ideal kilosuna ulaştı anlamına gelir. Sağlık problemleri de düzeldi ise botoksun yenilenmesine gerek duyulmaz ancak diyet ve spor programını devam ettirmesi istenir. 6 aylık süreçten sonra bir miktar daha kilo kaybına ihtiyaç olduğu düşünülürse ve yapılan teknikten başarı elde edilmişse botoks tekrar edilebilir. Literatür bilgilerinde 3 seansa kadar öneriliyor. Biz burada hasta ile beraber karar veriyoruz. Hasta diyette uyumluysa ve mevcut 6 aylık süreci iyi değerlendirdiyse uzun süreli tokluğu kendisine oluşturduğu değişikliklerden yakınmıyor ise bu süreci uzatabiliyoruz.”

Mide Botoksunun Avantajları Nelerdir?

15 dakika gibi kısa bir sürede yapılıyor olması, hastanede yatış gerektirmemesi ve kişinin hemen sosyal yaşantısına geri dönebilmesi yöntemin cezbedici özellikleri arasında. Ancak yöntemin başarılı olabilmesi için en önemli kriterin uygulama sonrası kişilerin diyet uyumu ile alakalı olduğu için mutlaka diyetisyen kontrolünde bir beslenme programı oluşturulması gerekiyor.

Mide botoksu uygulaması hangi yaşta yapılabilir?

Mide botoksu, vücut kitle indeksi (VKİ) 35’in altında olan 18-65 yaş arasındaki kişilere uygulanabilmektedir.

Mide Botoksu Kimlere yapılabilir?

Teknik herkese uygulanabilecek yan etkisiz bir teknik. Ancak botoks alerjisi olanlarda, mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi durumlarda uygulanması önerilmiyor ve öncelikle bu problemin düzeltilmesi gerekiyor. Bu nedenlerle gastroskopi ile işlem öncesi mutlaka midenin değerlendirilmesi gerekir. İşlem sonrası çok sık olmayarak bulantı, şişkinlik şikayetleri olabiliyor. Botoks işleminden sonra ilk 6 aylık sürecin iyi değerlendirilmesi gerekir. Botoksun etki süresi ortalama 4-6 ay kadar. Bundan sonraki süreçte botoksun tekrarlanıp tekrarlaması hastanın genel durumuna bağlı olarak gelişiyor.

Mide botoksu uygulaması etkilerini ne zaman gösterir?

Mide botokosu uygulamasından 3 gün sonra, iştahta ve açlık hissinde azalma görülmeye başlanır. 1 hafta sonra bu etkiler maksimum düzeye ulaşır ve 4-6 ay süreyle devam eder

      ANLAŞMALI KURUMLAR

      Kurumumuz SGK ve Özel Sigortlar ile Anlaşmalıdır.
      İncelemek İçin Lütfen Bağlantıları Kullanın.

      BURTOM SAĞLIK GRUBU

      Ticari Elektronik İleti Onay Metni

      advanced divider
      Tanıtım ve Pazarlama İçerikli Ticari Elektronik İleti Gönderimi İçin Kişisel Verilerin İşlenmesine Yönelik Aydınlatma Metninde yer alan bilgilendirme doğrultusunda; BURTOM SAĞLIK GRUBU, topluluk şirketleri ve iştirakleri tarafından pazarlama ve tanıtım amaçlarıyla tarafınıza ticari elektronik ileti gönderilmesine onay veriyor musunuz?
       
      Dilediğiniz zaman tamamen veya kanal bazında, veri, ses, görüntü vesair her türlü ileti gönderimini reddetme hakkına sahipsiniz.
      Ticari elektronik ileti gönderimine onay verseniz dahi dilediğiniz zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin iletileri almayı reddedebilirsiniz. Ret bildiriminizi burtom.com web sitesi üzerinden kolay ve ücretsiz bir şekilde yapabilir veya İYS İleti Yönetim Sistemi üzerinden ticari ileti gönderilmesini reddedebilirsiniz.

      BURTOM SAĞLIK GRUBU

      KVKK Bilgi Talep Formu / Başvuru Formu

      advanced divider

        Şirketimiz ile olan ilişkinizi belirtiniz. (Ziyaretçi, iş ortağı, çalışan adayı, eski çalışan, kiracı, kiracı adayı gibi)

        Şirket tarafından başvurunuza verilecek yanıtın tarafınıza bildirilme yöntemini seçiniz.

        Hızlı Randevu, Görüntülü Muayene, Rapor Paylaşımı, Laboratuvar Sonuçları, Kolay Ödeme ve Sağlık Bilgileri Yönetimi Tek uygulamada!

        Sağlığınız cebinizde mobil uygulamamızı indirin.

        Hızlı Randevu, Görüntülü Muayene, Rapor Paylaşımı, Laboratuvar Sonuçları, Kolay Ödeme ve Sağlık Bilgileri Yönetimi Tek uygulamada!

        Sağlığınız cebinizde mobil uygulamamızı indirin.