- Burtom Sağlık Grubu
- Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (BT)

Bilgisayarlı Tomografi (BT) incelemesi iç organların, kemiklerin, yumuşak doku ve damarların röntgen (x) ışınları ve bilgisayar aracılığıyla görüntüleme yöntemidir. Çok kesitli BT cihazları birkaç saniyede vücudun büyük kısmını tarayacak kadar hızlı inceleme yapabilirler. Tekikin hızlı olması özellikle hareketsizliği zor sağlanan çocuklar, yaşlılar ve kritik hastalar için çok faydalıdır. İstenilen tetkikin türüne göre ilaçlı (kontrastlı) veya ilaçsız( kontrastsız) yapılabilir.
BT hızlı bir tetkiktir. 5-15 dk arasında çekim süresi değişmektedir. Süre, çekim tetkikinin sayısı, ilaçlı olup olmamasına göre değişmektedir.
Çekim için 5 saat açlık gerekmektedir. İlaçlı (kontrastlı) çekimler için ek hazırlıklar (ilaçlı su içme vb.) ünitemizde anlatılarak yapılmaktadır.
Tüm vücut BT taraması (travma hastalarında)Kranial, Orbital, Temporal, Paranazal Sinüs , Boyun, Nazofarenks , Larenks ,Temporomandibuler BT Akciğer, Düşük dozlu akciğer, Yüksek rezolüsyonlu(HRCT) Akciğer BT Abdomen (karın) BT, Dinamik BT(kitlelere yönelik), Üriner(taşa yönelik) BT Ekstremite, vertebra, pelvis, omuz (kemik ve omurgalara yönelik ) BT Anjiografi (beyin, boyun, akciğer, karın, kol, bacak damarlarına yönelik) BT Sanal kolonoskopi ( Kalın bağırsaklara yönelik)Kantitatif (kalp damarlarındaki kireçlenmelere yönelik), Koroner BT (kalp ve kalp damarlarına yönelik)
Radyasyon içeren bir tetkiktir. Tetkikle ilgili radyasyon söz konusu olduğundan gebelik durumu veya gebelik ihtimaline karşı teknisyen ve doktoru uyarınız. Gerekli durumlarda ağızdan (oral), damardan (IV) ve rektal (tüp yolu ile makattan) kontrast madde verilebilir. Kontrast maddeler BT tetkiklerinin tanısal değerini artıran ve hastalığınız hakkında daha fazla bilgi edinilmesini sağlayan ilaçlardır.
Çok kısa bir sürede çok iyi görüntüler elde edilir ve tanıyı kolaylaştırır. MR cihazına giremeyen, klostrofobik hastalar için sorun teşkil etmez.
Çekim esnasında ne kadar radyasyon alıyorum? Kansere neden olur mu?
Çekim için gerekli minimum radyasyon dozu almaktasınız. Tanısal amaçlı radyasyon dozları kansere neden olmaz.
1 ay önce BT çektirdim, tekrar çekilmenin bana zararı olur mu? BT tetkiki ne kadar aralıklarla istenebilir?
Hayır. Hastalığın tanısı ve takibi için gerekli olduğunda uzman doktor tarafından istenebilir.
Çekim esnasında yanıma neden kimse giremiyor?
Radyasyon güvenliği nedeni ile özel şartlar dışında çekim odasına hastadan başka kimse alınmaz.
Tomografi ilacı kolumda yanma yaptı neden?
Korkulacak bir durum değildir. İlacın yapısından dolayı kolda soğukluk ve yanma hissedilebilir.
Tomografi çektirdikten sonra radyasyon yaydığım doğru mu?
Hayır.
Kaç dakika sürecek?
5-15 dakika
Çekime aç mı geleceğim?
Genel olarak tüm incelemelerin aç karnına yapılması gerekir. Ancak özel durumlarda ve bazı tetkiklerde açlık şartı aranmaz.