MEDİKAL TEKNOLOJİLER

Bilgisayarlı Tomografi 128 Kesit (Multi-Slice CT)

128 Kesitli Bilgisayarlı Tomografi

128 kesitli, hızlı ve güvenli tanı koyma aracıdır. Yüksek performanslı BT teknolojileri ve görüntüleme yazılımları ile daha önce görüntülenemeyen detaylar gün yüzüne çıkmaktadır. Çok kesitli BT teknolojisi, hastalıkların tanısında bizlere hızlı ve yeni imkanlar sunmaktadır.

Multidedektör teknolojisi sayesinde bilgisayarlı tomografi ile yüksek çözünürlükteki ince kesitler çok hızlı bir şekilde oluşturulmakta, bu sayede diğer tomografi tekniklerine kıyasla kalp dahil tüm vücudun üstün kalitede incelenmesi sağlanmaktadır. 128 kesitli bilgisayarlı tomografi üstünlüğü ile bir nefes tutumunda bütün vücut bölümleri taranabilmekte ve en kısa sürede tanıya ulaşılabilmektedir. Üstün performans ve etkin tanı imkanı ile kalp ve damarlara zarar vermeden, ağrısız ve kansız bir şekilde saniyeler içerisinde kalp anjiyografisi yapılabilmektedir.

3 boyutlu görüntüleme teknolojisi sayesinde çok kesitli bilgisayarlı tomografi; kemik kırıklarının, damar stentlerinin, ameliyat ile yerleştirilmiş eklem protezlerinin, platin ve çivilerin değerlendirilmesinde klinik uzmanların vazgeçilmez yardımcısıdır.

Bilgisayarlı tomografi (CT)

Bilgisayarlı tomografi (BT), X ışınları kullanılarak vücudun kesitsel görüntüsünü oluşturan bir yöntemdir. Radyolojik bir yöntem olup X ışını kullanıldığı için hamile ve hamilelik şüphesi olan kadınlarda kullanımı önerilmeyen bir görüntüleme yöntemidir.
 
Modern tıp dünyasının gelişerek sağlık alanına sunduğu yeni nesil sistemleri sayesinde, hastaların sağlık güvenliği açısından radyasyon dozu mümkün olduğunca daha aza indirgenerek görüntüleme elde edilebilmektedir. Tıp dünyasına sonradan giren ve görüntülerin daha kaliteli hale gelmesini sağlayan 128 Multislice Bilgisayarlı Tomografi (BT) cihazları, çok kısa sürede kesitsel görüntüleme olanağı sunmaktadır.
 
Bu özellikleri sayesinde kesit kalınlıklarının incelmesi ve tek bir nefeste bütün vücut bölgesi için görüntü alma imkanı sağlamaktadır.
 
Hastalık ile ilgili detaylı bilgi almak, tanı koymak, teşhis ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde bir hayli etkili olan 128 Multislice BT cihazları, vücuttan aralıksız olarak alınan kesitleri, 3 boyutlu şekilde bilgisayar ortamına aktarmaktadır. Son yıllarda daha fazla kullanılmaya başlayan ve görüntü kalitesi bakımından daha iyi sonuçlar veren I-DOSE teknolojisi yüksek çözünürlüklü görüntüye minimum dozda ulaşma imkanı sağlamaktadır.

Tomografi çeşitleri

Geliştirilen modern tıp dünyasına sunulan BT teknolojisi, hastalık durumuna göre farklı şekilde çekilebilmektedir. Görüntülemede yeteri kadar sonuç alınabilmesi durumunda ilaçlı tomografi çekilmez. Ancak bazen vücutta meydana gelen hastalığa bağlı olarak ilaçlı tomografi de çekilebilmektedir.

İlaçsız Tomografi: İlaçsız tomografi, daha çok küçük hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Hastanın bu işlem için öncesinden yapması gereken bir hazırlık bulunmamaktadır.
İlaçlı Tomografi: Bilgisayarlı tomografi (BT), X ışınları ile vücutta kesitsel görüntü almayı sağlayan bir cihazdır. Kanser hastalıklarında ve birçok hastalığın tanısında ve teşhisinde kullanılan sistem, daha iyi görüntü alabilmek için kontrast madde kullanılarak çekilmektedir. İlaçlı tomografi olarak adlandırılan bu işlem için hastaya damar yoluyla konstrast madde verilir.

Kontrast madde, vücutta belirli bir bölgeden görüntü alınırken daha detaylı bir şekilde inceleme fırsatı sunmaktadır. Beyin tomografisi haricinde diğer tüm çekimlerde kullanılabilen ilaçlı tomografi, ilaçsız tomografiye göre daha detaylı sonuçların alınmasına yardımcı olmaktadır.
İlaçlı tomografi çektirirken dikkat edilmesi gerekenler
Kontrast madde, bazı hastalarda alerjiye neden olabilmektedir. Bu tip hastaların çekime girmeden önce doktora ve radyoloji uzmanına durumu bildirmesi gerekmektedir. Hastanın kontrast maddeye karşı alerjisinin olup olmadığını bilmek, sağlık güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden hastanın bu durumu öncesinden doktoru ile paylaşması önemli oranda sağlığını güvence altına almasına yardımcı olacaktır.

Tomografi sonucu

Birçok hastalığa tanı koymak ve uygun tedavi yöntemini belirlemek amacıyla kullanılan bilgisayarlı tomografi, bazı durumlarda çok daha net sonuç almayı sağlamaktadır. Kanserin vücuttaki ilerleyişini detaylı bir şekilde incelemek için kullanılan bu sistem sayesinde, hastalığa erken tanı koymak mümkün hale gelmektedir. Tomografi çekilme sebeplerini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz; 

  • Akciğer kanserinde erken tanı koymak için tomografi çekilir,
  • Doku ve kas zedelenmesini incelemek amacıyla kullanılır. Dokuların detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağlayan tomografi, bu özelliği sayesinde doktorun hastaya hangi tedavi şeklini uygulayacağı konusunda önemli bilgiler verir.
  • Vücutta oluşan urların belirlenmesi, iyi huylu ur ile kötü huylu urların tespit edilebilmesi için kullanılır.
  • Beyin dokularının incelenmesinde kullanılır. Beyin, insan vücudunun en karmaşık bölgesidir bu nedenle röntgen veya MR ile beyin yapısının incelenmesi imkansızdır. Bu nedenle beynin incelenmesinde tomografi kullanılmaktadır.
  • Kalp dejenerasyonu ve damar tıkanıklıklarının incelenmesinde ve kalp hastalıklarının incelenerek tanı konulmasında tomografi kullanılmaktadır.

Tomografi hangi durumlarda çekilir?

  • Tümörlerin belirlenmesinde,
  • Böbrek, karaciğer, pankreas ve dalak gibi organların incelenmesi için çekilir,
  • Kafaya alınan darbelerin sonuçlarını değerlendirmek için çekilir,
  • Beyin kanamaları durumunda kanamaların belirlenmesi için çekilir,
  • Kalp hastalıklarında kalp anjiyografisi için çekilir,
  • Sinüs hastalıklarının teşhis edilmesinde çekilir,
  • Beyindeki damar hastalıklarının araştırılarak uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için çekilir,
  • Akciğer kanseri ve akciğer hastalıkları için çekilir,
  • Göğüs duvarı travmalarında çekilir.

Tüm vücut BT taraması (travma hastalarında)Kranial, Orbital, Temporal, Paranazal Sinüs , Boyun, Nazofarenks , Larenks ,Temporomandibuler BT Akciğer, Düşük dozlu akciğer, Yüksek rezolüsyonlu(HRCT) Akciğer BT Abdomen (karın) BT, Dinamik BT(kitlelere yönelik), Üriner(taşa yönelik) BT Ekstremite, vertebra, pelvis, omuz  (kemik ve omurgalara yönelik ) BT Anjiografi (beyin, boyun, akciğer, karın, kol, bacak damarlarına yönelik) BT Sanal kolonoskopi ( Kalın bağırsaklara yönelik)Kantitatif (kalp damarlarındaki kireçlenmelere yönelik),  Koroner BT (kalp ve kalp damarlarına yönelik)

Koroner BT Anjiyografi: 0,35 Saniyede, Ameliyatsız, Ağrısız Anjiyo

Tomografi ne kadar sürer?

X ışını kullanılarak vücudun tüm bölgelerinin incelenmesine olanak sağlayan tomografi, hastalıkların bulgularının göz önüne alınması ile planlanmaktadır. Ortalama olarak 15 dakika kadar süren bu işlem, ilaçlı tomografi çekiminde biraz daha uzayabilmektedir. Uzamasının nedeni aslında tomografi çekimi değil, damar yoluyla hastaya verilen kontrast maddenin vücuda yayılmasını beklemekten kaynaklanmaktadır. Kontrast maddenin vücuda yayılması ortalama 1 saat kadar sürmektedir.

Tomografi zararlı mı?

Yapılan incelemeler ve araştırmalar neticesinde X ışını kullanarak görüntüleme yapan tomografinin gereksiz yere kullanılmasının büyük zararlarının olduğu tespit edilmiştir.

Ancak modern tıp dünyasına sunulan yeni nesil bilgisayarlı tomografi cihazlarının daha kısa sürede görüntü elde etmesi sayesinde radyasyona maruz kalma süresi daha aza indirilmiştir.

Sıkça Sorulan Sorular

Çekim esnasında ne kadar radyasyon alıyorum? Kansere neden olur mu?
Çekim için gerekli minimum radyasyon dozu almaktasınız. Tanısal amaçlı radyasyon dozları kansere neden olmaz.
1 ay önce BT çektirdim, tekrar çekilmenin bana zararı olur mu? BT tetkiki ne kadar aralıklarla istenebilir?
Hayır. Hastalığın tanısı ve takibi için gerekli olduğunda uzman doktor tarafından istenebilir.
Çekim esnasında yanıma neden kimse giremiyor?
Radyasyon güvenliği nedeni ile özel şartlar dışında çekim odasına hastadan başka kimse alınmaz.
Tomografi ilacı kolumda yanma yaptı neden?
Korkulacak bir durum değildir. İlacın yapısından dolayı kolda soğukluk ve yanma hissedilebilir.
Tomografi çektirdikten sonra radyasyon yaydığım doğru mu?
Hayır.
Kaç dakika sürecek?
5-15 dakika
Çekime aç mı geleceğim?
Genel olarak tüm incelemelerin aç karnına yapılması gerekir. Ancak özel durumlarda ve bazı tetkiklerde açlık şartı aranmaz.

      ANLAŞMALI KURUMLAR

      Kurumumuz SGK ve Özel Sigortlar ile Anlaşmalıdır.
      İncelemek İçin Lütfen Bağlantıları Kullanın.

      BURTOM SAĞLIK GRUBU

      Ticari Elektronik İleti Onay Metni

      advanced divider
      Tanıtım ve Pazarlama İçerikli Ticari Elektronik İleti Gönderimi İçin Kişisel Verilerin İşlenmesine Yönelik Aydınlatma Metninde yer alan bilgilendirme doğrultusunda; BURTOM SAĞLIK GRUBU, topluluk şirketleri ve iştirakleri tarafından pazarlama ve tanıtım amaçlarıyla tarafınıza ticari elektronik ileti gönderilmesine onay veriyor musunuz?
       
      Dilediğiniz zaman tamamen veya kanal bazında, veri, ses, görüntü vesair her türlü ileti gönderimini reddetme hakkına sahipsiniz.
      Ticari elektronik ileti gönderimine onay verseniz dahi dilediğiniz zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin iletileri almayı reddedebilirsiniz. Ret bildiriminizi burtom.com web sitesi üzerinden kolay ve ücretsiz bir şekilde yapabilir veya İYS İleti Yönetim Sistemi üzerinden ticari ileti gönderilmesini reddedebilirsiniz.

      BURTOM SAĞLIK GRUBU

      KVKK Bilgi Talep Formu / Başvuru Formu

      advanced divider

        Şirketimiz ile olan ilişkinizi belirtiniz. (Ziyaretçi, iş ortağı, çalışan adayı, eski çalışan, kiracı, kiracı adayı gibi)

        Şirket tarafından başvurunuza verilecek yanıtın tarafınıza bildirilme yöntemini seçiniz.

        Hızlı Randevu, Görüntülü Muayene, Rapor Paylaşımı, Laboratuvar Sonuçları, Kolay Ödeme ve Sağlık Bilgileri Yönetimi Tek uygulamada!

        Sağlığınız cebinizde mobil uygulamamızı indirin.

        Hızlı Randevu, Görüntülü Muayene, Rapor Paylaşımı, Laboratuvar Sonuçları, Kolay Ödeme ve Sağlık Bilgileri Yönetimi Tek uygulamada!

        Sağlığınız cebinizde mobil uygulamamızı indirin.