Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri)

TIBBİ BİRİMLER

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri)

Çocuk hastalıkları bölümümüzde 0-14 yaş arasındaki çocuklar tedavi edilmekteyiz. Çocuk psikolojisi, beslenmesi ve gelişimi gibi konularda uzman ekibimiz, çocukların tüm hayatını etkileyecek bu önemli süreçte hizmet vermektedir.

Çocuk sağlığı açısından sürdürülen hizmetler kapsamında “koruyucu hekimlik” çalışmalarına büyük önem veriliyor. Buna bağlı olarak çocuklarımızın ileriye dönük sağlık sorunlarının kontrolü açısından aşılama çalışmaları titizlikle yürütülüyoruz.

Çocuk hastalıkları ve çocukların genel sağlığı, annenin tutum ve davranışlarıyla yakından ilgili olduğu için, annelik bilincinin gelişmesine ilişkin çalışmalara da önem veriliyoruz. Burtom Sağlık Grubu olarak halkın bilinçlenmesine katkıda bulunmayı benimseyen genel stratejimiz doğrultusunda, anne eğitimi ön planda tutuyoruz.

Yeni doğan gelişim takibi, Sağlam çocuk takibi, Sağlam çocuk check up, Çocuk gelişimi ve beslenme, Allerjik Ozon Tedavisi, Beslenme sorunları ve kilo alamayan çocuk, Boy kısalığı ve büyüme gerilikleri, Alerjik bronşit, Astım tanı ve tedavisi, Allerjik hastalıklar, İştahsız çocuk, Gece idrar kaçırma teşhis ve tedavisi, Tekrarlayan idrar yolu iltihapları, İshal, kabızlık, Ateşli çocukluk çağı hastalıkları, Obezite, Kemik sağlığı ve kemik yaşı tespiti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) Doktorları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü doktorları, çocukların sağlığı ve gelişimi konusunda uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır. Bu doktorlar, çocukların büyüme, gelişme ve sağlık sorunlarına odaklanarak, onların sağlıklı bir şekilde büyümelerine ve gelişmelerine yardımcı olurlar. Bu doktorlar, genellikle çocuklarla iyi iletişim kurabilen, sabırlı ve özenli kişilerdir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) Teknolojileri

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü, son teknolojik gelişmeleri kullanarak çocukların sağlık sorunlarına daha etkili bir şekilde müdahale etmek için çalışmaktadır. Bu bölümde kullanılan teknolojiler arasında, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme (MR), bilgisayarlı tomografi (BT) ve diğer tıbbi görüntüleme teknikleri yer almaktadır. Bu teknolojiler, çocukların sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesine ve daha etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) Tedavileri

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü, çocukların sağlık sorunlarına yönelik çeşitli tedaviler sunmaktadır. Bu tedaviler arasında ilaç tedavisi, cerrahi müdahaleler, diyet değişiklikleri ve fiziksel terapi yer almaktadır. Bu tedaviler, çocukların sağlık sorunlarını tedavi etmek ve sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamak için kullanılmaktadır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) Doktorları

Çoğunluğu doktor, hemşire, fizyoterapist, radyoloji teknikeri, fizik tedavi teknikeri, laboratuvar teknikeri olmak üzere yaklaşık 1000 çalışan personelimiz ile iş etiğinin bilincinde, donanımlı bir kadroya sahibiz

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) Tedavi Yöntemleri

Burtom Sağlık Grubu’nda uygulanan ayrıcalıklı tedavi yöntemlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkan Bölüm Yazıları

Burtom Özlüce Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr.Ufuk Sevgican El-Ayak, Ağız hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

El, Ayak ve Ağız Sağlığı

Kendini en çok yüksek ateş, el ve ayakta döküntü, ağız içinde aft benzeri yaralarla gösteren bu hastalığın halk arasında bilinen adı el ayak ağız hastalığı…El-Ayak ve ağız hastalığı son yıllarda çocuklarda sık karşılaşılan ve ebeveynlerin mutlaka hakkında bilgi sahibi olması gereken bir hastalıktır. 

Nedir?

El, ayak ve ağız hastalığı özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Burası önemli: viral hastalık: Yani antibiyotik tedavide YOK. Nadiren daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de hastalık görülebilmektedir. Ben 8 yaşında bir çocukta gördüm. El–ayak-ağız hastalığında, kişinin bağışıklık sistemine göre hastalığın seyri değişkenlik gösterir. Ateş, boğaz ağrısı, iştahsızlık, halsizlik bulguları ile birlikte ağız içerisinde ve ağız çevresinde, avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntüler ile karakterize bir klinik tablodur.  Döküntüler kırmızı, yuvarlak lezyonlar şeklinde olabildiği gibi bazen içi sıvı dolu veziküller şeklinde de görülebilmektedir. Bu döküntüler suçiçeğine çok benzediği için genellikle bu hastalıkla da karıştırılabiliyor. Döküntüler suçiçeğini andırır ancak boyut olarak suçiçeğinden daha küçüktür. Pütür pütür olarak tanımlanan bu kırmızı döküntüler, kasıklarda, kalçada, dizlerin arkasında ve genital bölgede de görülebilir. Her ne kadar adı el-ayak-ağız hastalığı da olsa, her zaman tüm bu alanlarda döküntü görülmeyebilir. Sadece ağız yaraları veya sadece deride döküntüler şeklinde gelişebilir. Nadiren tüm vücudu tutar. 4 hafta içinde el ve ayak tırnaklarında düşme görülür. Bu durum geçicidir ve tırnaklar tıbbi tedavi gerekmeden tekrar büyürler.

Döküntüler ve ateş 5-6 gün sürebilir ve 38 C ila 40 C arasında değişkenlik gösterebilir. El, ayak ve ağız hastalığı çoğunlukla kendi kendini sınırlayan, ağır hastalık tablosuna neden olmayan bir viral hastalıktır. Özellikle küçük çocuklar ağızlarındaki ağrılı yaralar nedeni ile su içmekte zorlanabilir ve vücutta sıvı kaybı oluşabilir. Bu dönemde ağız içindeki ağrılı yaralardan dolayı çocuklar iştahları olduğu halde yemek yiyemezler,Bir yandan iştah azalması ve huzursuzluk ortaya çıkarken, diğer taraftan ağızdaki lezyonların yarattığı ağrı sıcak ve katı besinlerin alınmasını zorlaştırabilir

Etkeni Nedir?

El, ayak ve ağız hastalığı etkenleri enterovirüs genusu içerisinde yer alan coxsackievirus, echovirus ve enteroviruslerdir. YANİ VİRALDİR. Coxsackievirus A16 ve Enterovirus 71 el, ayak ve ağız hastalığı en sık görülen subtipleridir. Bu virüslerin vücuda girmesinden 3-6 gün sonra bir iki günlük ateş ardından, vücut döküntüleri gözlenir. Aynı zamanda bademciklerde kızarıklık ve ağız içi aft da sık gözlenen belirtilerdendir. Bu özellikleri nedeniyle grip ile karıştırılabilmektedir. Ancak el ayak ağız hastalığında en önemli ayırıcı özelliklerden biri çocukların el, ayak ve bileklerinde gözlenen yoğun kızarıklıklardır.

El, ayak ve ağız hastalığı her yıl özellikle ilkbahar ile sonbahar başı arasında görülmektedir.

Uzak doğu ülkelerinde hastalık endemik (vaka insidansı > 10 her 10 000 kişi için) olarak görülmektedir. Ve bu ülkelerde Dünya Sağlık Örgütü zorunlu vaka bildirim prosedürü uygulamaktadır. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de hastalık özellikle ilkbahar ile sonbahar başı arasında görülmekte, vaka insidansı 10 000 de 1’in altında gerçekleşmektedir. Ülkemizde diğer Avrupa ülkeleri gibi hastalığın endemik görüldüğü ülkeler kapsamında değildir ve aktif vaka bildirimi yapılmamaktadır. Bununla birlikte ülkemizde geçmiş yıllar ile karşılaştırıldığında, bu yılki mevsimsel geçiş döneminde bazı bölgelerde vaka artışları gözlenmektedir. 

Tanısı?

Hastalığın tanısı tüm dünyada yaygın olarak hastanın yaşı, klinik bulguları, döküntülerin özellikleri ve döküntülerin bölgesel dağılımı ile klinik olarak konulmaktadır. Bununla birlikte  tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nazofarengeal örnekler, döküntü içerisindeki sıvı ve gayta örneklerinden hastalığın laboratuvar tanısı yapılabilmektedir.

Nasıl Bulaşır?

Virüs enfekte kişilerin nazofarengeal sekresyonları, veziküler döküntü içerisindeki sıvıda ve gaytada bulunur. Solunum yolu, fekal-oral ve temas ile enfekte kişilerden duyarlı kişilere yayılım gösteren oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle hastalığın ilk haftasında bulaş oranı en yüksektir.

Hastalıktan Korunma:

Alınması gereken önlemler şöyle sıralanabilir:

  • 1- Mümkün ise hasta olan kişinin semptomatik dönemde yayılımı önlemek için evinde kalması, duyarlı kişiler ile temas etmemesi önerilmektedir.
  • 2-Bulaşıcı olduğundan el-ayak-ağız hastalığına yakalanan kişilerden uzak durun. Duyarlı kişilerin bulaşı önlemek için su ve sabunla sık sık el yıkamaları, sık temas edilen yüzeyleri uygun şekilde dezenfekte etmeleri, temas ile kontamine olan objeleri, oyuncakları uygun şekilde dezenfekte etmeleri, ortak çatal, kaşık kullanımından ve yakın temastan (sarılma, tokalaşma) kaçınmaları gerekmektedir.
  • 3- Çocukların ortak oyuncaklarla oynadıkları alanların düzenli şekilde dezenfekte edilmesine özen gösterin. Bazen kreşten gönderiyorlar döküntüsü var diye!
  • 4- Çocukların ellerini düzgün şekilde yıkadıklarından emin olun
  • 5- Bebeklerin bezini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkayın
  • 6- Tabak, bardak, çatal, kaşık, havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçının.
  • 7- Hastalarla öpüşme ve sarılma gibi yakın temasta bulunmayın

El, ayak ve ağız hastalığından korunmada etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir aşı yoktur.

Tedavi:

Hastalık viral bir infeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisi yoktur, kendi seyrini tamamladıktan sonra iyileşir.Çoğunlukla hastalığın hafif semptomlar ile seyretmesi ve kendi kendine düzelmesi gözlenmektedir. Bununla birlikte gereken hastalarda, mevcut semptomları hafifletmek için ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kullanımı, parasetamol ve ibuprofen içeren şuruplar önerilir. boğaz ağrısını azaltmak için gargara ve spreylerin kullanımı önerilmektedir.  Ilık sabunlu suyla yıkanmanın zararı yoktur. Yutma güçlüğü olan çocukların muhallebi, yoğurt, çorba gibi ılık ve yumuşak besinlerle beslenmesi ve yeterli miktarda sıvı alımının sağlanması için bol bol su içmeleri önerilir. Ağız içine uygulanan lokal antiseptik ve analjezik içeren diş jelleri çocukların beslenmesini daha konforlu hale getirebilir.Yeterli sıvı ve beslenme desteği alamayan çocuklarda gerekli sıvı ve beslenme desteği yapılmalıdır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) Hakkında Yazılar

Sağlığınızla ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını ve sağlıklı bir yaşam için atılması gereken adımları yazılarımızdan veya bize ulaşarak bulabilirsiniz.

      ANLAŞMALI KURUMLAR

      Kurumumuz SGK ve Özel Sigortlar ile Anlaşmalıdır.
      İncelemek İçin Lütfen Bağlantıları Kullanın.

      BURTOM SAĞLIK GRUBU

      Ticari Elektronik İleti Onay Metni

      advanced divider
      Tanıtım ve Pazarlama İçerikli Ticari Elektronik İleti Gönderimi İçin Kişisel Verilerin İşlenmesine Yönelik Aydınlatma Metninde yer alan bilgilendirme doğrultusunda; BURTOM SAĞLIK GRUBU, topluluk şirketleri ve iştirakleri tarafından pazarlama ve tanıtım amaçlarıyla tarafınıza ticari elektronik ileti gönderilmesine onay veriyor musunuz?
       
      Dilediğiniz zaman tamamen veya kanal bazında, veri, ses, görüntü vesair her türlü ileti gönderimini reddetme hakkına sahipsiniz.
      Ticari elektronik ileti gönderimine onay verseniz dahi dilediğiniz zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin iletileri almayı reddedebilirsiniz. Ret bildiriminizi burtom.com web sitesi üzerinden kolay ve ücretsiz bir şekilde yapabilir veya İYS İleti Yönetim Sistemi üzerinden ticari ileti gönderilmesini reddedebilirsiniz.

      BURTOM SAĞLIK GRUBU

      KVKK Bilgi Talep Formu / Başvuru Formu

      advanced divider

        Şirketimiz ile olan ilişkinizi belirtiniz. (Ziyaretçi, iş ortağı, çalışan adayı, eski çalışan, kiracı, kiracı adayı gibi)

        Şirket tarafından başvurunuza verilecek yanıtın tarafınıza bildirilme yöntemini seçiniz.

        Hızlı Randevu, Görüntülü Muayene, Rapor Paylaşımı, Laboratuvar Sonuçları, Kolay Ödeme ve Sağlık Bilgileri Yönetimi Tek uygulamada!

        Sağlığınız cebinizde mobil uygulamamızı indirin.

        Hızlı Randevu, Görüntülü Muayene, Rapor Paylaşımı, Laboratuvar Sonuçları, Kolay Ödeme ve Sağlık Bilgileri Yönetimi Tek uygulamada!

        Sağlığınız cebinizde mobil uygulamamızı indirin.