Beslenme ve Diyet
Toplumda sağlıklı beslenme bilincini oluşturarak kişilerin kaliteli bir yaşam sürebilmesi için Beslenme ve Diyet bölümümüz her yaş grubundaki bireye gerekli sağlık kontrolleriyle birlikte kişiye özel beslenme ve diyet hizmeti sunmaktadır.
Bölüm Hizmetleri; Kilo Yönetimi Programları, Obezite ve Tıbbi Beslenme Tedavisi, Diyabet ve Tıbbi Beslenme Tedavisi, Kalp Damar Hastalıkları ve Hipertansiyonda Beslenme, Böbrek Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, Karaciğer Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, Nörolojik Hastalıklarda Beslenme, Gut Hastalığında Beslenme, Çölyak Hastalarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, Mide-Barsak Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, Alerji ve Besin İntoleransı Durumlarında Beslenme, Yeme Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi (Anoreksiya Nervoza, Bulumiya Nervoza, Gece Yeme Sendromu, Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu), Onkoloji Hastalarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, Sporcu Beslenmesi, Ketojenik Beslenme, Menapoz Döneminde Beslenme, Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme, Gestasyonel Diyabet ve Tıbbi Beslenme Tedavisi, Yeni Doğan Beslenmesi, Çocuk ve Adölesanlarda Beslenme, Yaşlılıkta Beslenme.
Beslenme Tedavisi ve Hizmetler
Kişilerin bireysel düzeyde optimal beslenmesine, çeşitli beslenme gereksinimlerinin rol aldığı bir dengeye bağlı olduğu fikrine dayanır. Biri için iyi olan bir tedavi yöntemi bir diğeri için aynı oranda yararlılık göstermeyebilir. Siz, sindirim sistemi veya bağırsak sorunlarınızın üstesinden gelmek, yaşadığınız hormonal problemlere bağlı diyet tedavisi almak, kronik hastalıklarınızı yenmek yada belirli bir kilo hedefiniz olduğu için çalışma kararı almış olabilirsiniz. Amacım tüm bireysel ihtiyaç ve hedefleriniz doğrultusunda sağlığınızı koruyarak size yardımcı olabilmektir.
Ağırlık Yönetimi
Kilo almak veya kilo vermek istiyorsunuz, ancak nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değilsiniz veya bu konuda bir uzmanın desteğine ihtiyacınız var ise ağırlık yönetimi hizmetimiz tam size göre. Bu hizmetimiz ile hem gerçekçi, hem de hedeflediğiniz kilo değerini profesyonel bir destek ile ulaşabilirsiniz.
Yeme Bozuklukları ve Beslenme Tedavisi
Yeme Bozuklukları tedavisi Psikolog ve Diyetisyen iş birliği ile yürütülen bir koordine tedavi çalışmasıdır. Tedavi yaklaşımında bulunan hastalıklar arasında; Anoreksiya Nervoza, Bulimia Nervoza, Ortoreksiya, Gece Yeme Sendromu ve Binge Eating (Tıkınırcasına Yeme) sendromları yer alır. Beslenme bozukluğu tespit edildikten sonra kilo denetimi adına Diyet Uzmanı, psikolojik destek adına Psikolog ile tedavi sürecine girilir.
Kronik Hastalıklarda Beslenme Tedavisi
Hiperkolesterol, Hipertansiyon, İnsülin Direnci, Tip 2 Diyabet, Gut, Reaktif Hipoglisemi, Karaciğer ve Böbrek Fonksiyonlarında Bozukluklar…Kronik hastalıkların kan tetkikleri yaparak tespit edilmesi, Dahiliye Uzmanı ve Diyetisyen eşliğinde Kronik Hastalıkların yarattığı komplikasyonları minimum seviyeye indirmek veya ortadan kaldırmak adına uygulanan tedavi yöntemidir.
Sindirim Sistemi Bozuklukları
Konstipasyon (Kabızlık), Diyare (İshal), İBS (İrritable Barsak Sendromu), Reflü, Ülser, Gastrit, Spastik Kolon, Kısa Barsak Sendromu, Çölyak, Laktoz İntoleransı, Sindirim sistemi bozukluklarına bağlı yaşanılan besin intoleranslarına uygulanan beslenme tedavisini içerir.
Polikistik Over Sendromu ve Diğer Hormon Bozuklukları Tedavisi
Tüm hormon bozukluklarında doğru beslenme yöntemlerini içerir. Tedavi sürecine başlanmadan kişinin tüm kan tetkikleri incelenir. Hormon tedavilerinde Diyetisyen ve Endokrinolog ile koordine yürütülen tedavi sürecine girilir. Hormon bozukluklarında kilo verme hızı sağlıklı bireylere oranla yavaşlama gösterir. O sebeple tedavi süresinde kişinin diyet uzmanından destek alması önemlidir.
Pediatrik Beslenme
65 yaş ve üzeri bireylerin sağlıklı beslenmek, osteoporoz, kemik erimesi vb. hastalık süreçlerine girmeden önleme, girdiyse tedavi planı oluşturulmasını içeren hizmet birimidir. Özellikle menapoz sonrası artan yağ dokusu ve kilo artışını dengede tutmak, malnutrisyon oluşursa uygun tedavi planı oluşturmak, hastalıklardan korunmak adına bu süreçte Diyet Uzmanına başvurulması önemli değer taşımaktadır.
Gıda Alerjisi
Gıda intolerans testi uygulanarak besin alerjileri veya intoleransları tespit edilir, bu besinlerin girilen diyet tedavisi süresince günlük beslenmeden çıkarılıp yerine farklı besinlerin tercih edilmesi ile intolerans veya alerjinin tedavi edilmesidir.
Sporcu Beslenmesi
Sporcu diyetleri, kilo yönetimi için uygulanan beslenme programlarından farklı bir süreç içerir. Yapılan spora uygun, bireysel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hesaplanan karbonhidrat, yağ, protein miktarlarına uygun olarak bir beslenme programı planlanır. Tüm profesyonel ve amatör sporcular adına bu hizmet verilmektedir. Beslenme programının amacı ise; yapılan sporun verimliliğini maksimum seviyeye taşımak ve sakatlık risklerini minimum seviyeye indirmektir.
Gebe ve Emziklilik Beslenmesi
Sevgili annelerimizin girdiği bu önemli süreçte bir uzman yardımı almak, gebelik ve emziklilik sürecini daha rahat atlatmaya, gebelikte oluşabilecek anne ve bebek açısından risk içerebilen hastalıkların önlenmesinde büyük önem taşımaktadır.
Vejeteryan ve Vegan Beslenme
Ülkemizde ulaşılabilirlik ve uygulanabilirlik açıdan seçenek imkanı sınırlı olan bu beslenme grubu adına üretilen özel tarifler ve beslenme programlarını içerir. Girilen süreçte vejeteryan veya vegan beslenme biçiminde olan tüm kişilerin kan tetkikleri yapılır ve vitamin, mineral eksikliği yaşanırsa ek besin ve diyet destekleri sağlanarak kişilerin yaşam kalitesinin yüksek seviyede tutulması hedeflenir.
Bariatrik Cerrahi Operasyonlarında Beslenme
Mide küçültme ameliyatları sonrası geçirilen süreçte diyetisyen yardımı alarak kilo vermeye devam edilir. Verilen kiloların devamının sağlanması ve sürdürülebilmesi için kişilerin beslenmeyi iyi öğrenmesi gerekir. Küçülen mide kapasitesini zorlamamak, bu tedavi sürecinin en önemli aşamasıdır. Öğrenim süreci, bir alışkanlık halini alana kadar diyet uzmanından yardım almak geçirilen mide küçültme ameliyatının etkinliğini sürdürmede temel faktördür.
Yemek Planlama, Hazırlama ve Sağlıkllı Pişirme Stratejileri
Sağlıklı beslenme mutfakta başlar. Mutfağınızda yapacağınız ufak dokunuşlar ile beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyebilir, sağlıklı pişirme ilkelerini, doğru zamanda doğru alışveriş yapmayı öğrenebilir ve bu davranış değişikliklerini tüm hayatınıza yayabilirsiniz. Sizde yarattığı farkındalık dışında yaşam kalitenizin yükselmesine de olanak sağlayabilirsiniz.
Kilo Koruma Programları
Kilo Koruma Programı, sağlanan ağırlık yönetimi sonunda ömür boyu kazanmanız gereken beslenme alışkanlıklarının bütünüdür. Bu programda elinizde bir diyet listesi olmadan hayatınızı nasıl idame ettirebileceğiniz öğretilir ve görüşülen her seansta diyetisyeniniz tarafından sizlere beslenme eğitimleri verilir, bu şekilde kazanılan beslenme alışkanlıklarının hayat boyu sürmesi sağlanır.
Diyetisyelerimiz
Çoğunluğu doktor, hemşire, fizyoterapist, radyoloji teknikeri, fizik tedavi teknikeri, laboratuvar teknikeri olmak üzere yaklaşık 1000 çalışan personelimiz ile iş etiğinin bilincinde, donanımlı bir kadroya sahibiz
Beslenme ve Diyet Tedavi Yöntemleri
Burtom Sağlık Grubu’nda uygulanan ayrıcalıklı tedavi yöntemlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Öne Çıkan Bölüm Yazıları
Uzm. Dyt. Gizem TÜMAY KORKUSUZ’dan Önemli Tavsiyeler
- Hidrasyon; Vücudunuza doğru hidrasyonu sağlarsanız o da cildinizi parlak tutar ve size enerji verir. Gece yatarken yanınızda büyük bir bardak su bulundurun, güne gözlerinizi açar açmaz o bardağı bitirin ve güne bu şekilde başlamayı alışkanlık haline getirin. Sonra gün boyunca vücut ağırlığınızın yüzde 3.3 ü kadar su için. Tükettiğiniz suda kimyasallar, patojenler ve bakterileri uzaklaştırmak için temiz ve filtrelenmiş suları tüketmeye çalışın.
- Protein; Protein içeriği yüksek bir kahvaltı tüm gününü dengelemeye yardımcı olur ve tok tutar. Bunu atlama çünkü işe yaradığını deneyince göreceksin. Yumurta, peynir, süt, tahılları kahvaltından eksik etme.
- Diyet Yapma; Bu bir diyet değil, bir yaşam biçimi. Bedenine saygı duy ve onu yüklerinden kurtar. Sıradan ve yasaklarla dolu olan bir diyet listesi seni yoksunluğa götürecektir. Diyet bir yaşam biçimidir anlık bir süreç değil. Bir şeye sahip olamama duygusu her zaman onu daha çekici kılar. Kendine yasak koyar yasakları aklından çıkaramayacak ve daha fazla isteyeceksin. Bu kendini kandırmaktan başka bir şey değil. Artık zihnine hakim olma zamanı. Yiyeceklerin senin vücudunu beslemek için üretildiğini düşünmeye, enerjini arttırmak, cildini güzelleştirmek ve her zaman yemekten keyif alarak bir düzen kurmaya başla. Hayatından çıkanlara değil geleceklere odaklan. Bir çok lezzetli sebzeler ile dolu, taze meyveler, sağlıklı yağlar, doğru tahıllar, kaliteli proteinlerin olduğu bir tabak hayal et. Yediklerin hakkında fazla düşünmediğin, arkana yaslanıp hayatın tadını çıkarabileceğin bir yaşam bulacaksın. Bana güven, diyet kelimesini ve kendini yemekten yoksun bırakacağın bir düşünceyi durdur ve yaşamaya başla.
- Basitlerden Uzak Dur; Beyaz ekmek, makarna, pizza… Evet bunlardan bahsediyorum. Neden mi? Çünkü bunlar tam tahıl değiller, bunlar kimyasal, genetiği ile oynanmış, koruyucu madde içeren besinler. Beyaz ekmeğin, kekin, bisküvinin, çeşitli sosların, çeşnilerin içinde bulunan buğday batılı diyetlerde oldukça sık tüketiliyor. Çok fazla talep olması üzerine yapay ürünler ilave edilip içeriğindeki besin değerleri azaltılıyor bu da buğday tüketmenin besleyici olmadığını gözler önüne seriyor.
- Fazla Fazla Çiğne; Dişlerini kullanma vaktin! Altın kurallarda bu maddeyi kullanmış olmam kulağa garip geliyor olabilir. Nedeni şu: Bir çoğumuz yiyecekleri çiğnemiyoruz! Yemek yeme davranışını genellikle maillerimizi kontrol ederken, televizyon izlerken, bir koşuşturma içerisinde gerçekleştirdiğimiz için yeteri kadar çiğneyemiyoruz. Bu da besinleri sindiremediğimiz ya da besinlerin etkili bir şekilde absorbe edilememesine neden oluyor ve doyma hissine ulaşamıyorsun. Sindirim zihinde başlar, yemek yerken zihninin başka bir yerde olmamasına dikkat et. Otur, nefes al ve her lokmanı 10 – 15 kere çiğne. Yemek yerken acele etme ve rahat ol. Yavaş yavaş göbek şişkinliğinin azaldığını fark edeceksin ve vücudunu çok daha rahatlamış hissedeceksin. 1 ay sonra da yemekten sonra tatlı ihtiyacının azaldığını göreceksin. Şimdi neden altın kurallarda olduğunu daha iyi anladığını düşünüyorum.
- Kaliteli Yağları Hayatına Alma Vakti; Evet korkunç kelime olarak lanse edilen YAĞ ile bu zamana kadar yanlış tanışmışsınız. Şimdi sizi tekrar tanıştırıyorum ama bu sefer doğru yağlarla. Tırnağından cildine kadar iyi gelen, seni soğuktan koruyan, organlarını koruyan, tükettiğin çoğu vitaminin vücudunda kullanılmasını sağlayan, tüm gün boyunca sana enerji kaynağı sağlayan yağları hem bilip hem de tüketmelisin. Sağlıklı yağlar sağlığını koruma ve devam ettirmeden önemli role sahiptir. Artık kuruyemiş, balık, yumurta, zeytinyağı gibi sağlıklı kaynaklardan gelen yağ oranını artık arttırma vaktin.
- Kaliteli Et Ye!; Et veya balık pişirdiğimde bazen insanlar şaşırır. Et sağlıksız değil miydi diye sorarlar. Ot yiyen etse ve sağlıklı pişirme yöntemi kullanılarak pişirilmiş, ve görünür yağlarından arındırılmış bir et ise hayır değil. Otla beslenen bir et, tahıl ile beslenen bir etten daha ince, omega 3 yağ asiti değerleri daha yüksek ve CLA (konjugelinoleik asit) nın en iyi kaynaklarındandır. Bu yağ obezite, diyabet, bir çokmetabolik hastalıkları azaltır. Eğer et tüketmiyorsan panik yapma ama tüketiyorsan kalitelisini al.
- Bir kere pişir, iki kerede ye!; Sürekli yemek hazırlama durumu gerçekten de eziyetten başka bir şey değil. Yemeklerini yaparken porsiyonlarını biraz arttır ve sana 2 gün yetecek şekilde pişir. Hem zamandan hem de paradan tasarruf et.
- İyi uyu; İştahını kontrol altına almak, stresini azaltmak, yaşlanmayı geciktirmek istiyorsan uykunu almalısın. Akşam 11:00 sabah 06:00 arasında uyumak sabah kalktığınızda kendinizi dinç hissetmek ve günün geri kalanını verimli geçirebilmek için bir anahtar. Artık sabahları kafeinle uyandırılmana gerek yok. 11 den sonra telefonunu bir kenara bırak, işler sabahı bekleyebilir ve güzel bir uyku çek. Hayatının nasıl dengeye girdiğini göreceksin. Yatmadan önce seni sakinleştirecek papatyai melisa veya rezene çayı tüket ve güzel bir uyku çek.
- Gün içinde Hareketli ol; Egzersiz en verimli enerji yükselticin, artık çalan alarmını kapama, kalk, güne erken başla ve sürekli hareket halinde ol. Ben hayatıma egzersizi koymayı alışkanlık haline getirdim bunu günlük tutarak yaptım. Hepimiz çok yoğun ve tempolu bir hayat sürüyoruz eğer gerçekten fitness a gitmeye vaktin yoksa, sadece kendin için yapabileceğin bir egzersiz türü edin. Bu herkesin yaptıklarıyla benzer olmayabilir ama seni mutlu edip enerjik hissettirmeli, işte o zaman hayattan daha fazla keyif almaya başlayıp egzersizin senin için bir eziyet olmaktan çıktığını göreceksin. Bu kısa yürüyüşler, bisiklet, normal kalkma saatinden 20 dk erken kalkıp evde yapabileceğin egzersizler olabilir. Asansör yerine merdiven kullanarak, ofiste su almaya daha fazla giderek ya da ev temizliğini daha sık yaparak da başlayabilirsin sen yeter ki bir şekilde başla, devamı gelecektir.
- Stresini Gider; Stres kocaman bir kurt gibidir vücuduna girdi mi her şeyini etkiler. Bunu ortadan kaldırmak belki imkansız olabilir ama azaltmak ve yönetmek öğrenilebilir. Çık ve nefes al, çok duydun biliyorum ama bu sefer bunu dene ne kadar işe yaradığını göreceksin. Tabiata çık tamamiyle doğal sakinleştiricin olacaktır. Kendini ihmal etme, sadece seni dinlemeye vakit ayır. Seni neyin sakinleştirdiğini yalnızca sen bilebilirsin, ben sadece sana ihtimalleri sunarım ama asıl cevap sende kendine dön ve keşfet.
Beslenme ve Diyet Hakkında Yazılar
Sağlığınızla ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını ve sağlıklı bir yaşam için atılması gereken adımları yazılarımızdan veya bize ulaşarak bulabilirsiniz.