- Burtom Sağlık Grubu
- Uzm. Dr. Yener ÇUHA
Uzm. Dr. Yener CUHA
Unvan : Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı
Klinik : Anestezi ve Reanimasyon
Merkez : Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi
E-Posta : yener.cuha@burtom.com.tr
Yabancı Dil : 🇬🇧 İngilizce
Uzm. Dr. Yener CUHA, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden başarı ile mezun olmuştur.
Uzmanlık: Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi
Uzm. Dr. Yener CUHA, şuan da mesleki çalışmalarına Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi’nde devam etmektedir.
- 1967 yılında istanbulda doğdum ilk orta ve lise eğitimimi istanbulda tamamladım.
- 1984 yılında dokuz eylül üniversitesi tıp fakültesini kazandım.
- 1990 yılında mezun oldum. Ordu ve kocaeli illerinde pratisyen hekim olarak çalıştım.
- 1994 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Reanimasyon Ana bilim dalında ihtisasa başladım.
- 1999 da uzman oldum.
- 1999-2001 yılları arasında Karabük Özel Katan Hastanesinde çalıştım
- 2001-2022 yolları arasında Bursa çekirge Devlet hastanesinde çalıştım.
–
- 1990-1992 PRATİSYEN HEKİM ORDU ADLİYE CEZA EVİ
- 1992-1994 KOCAELİ KANDIRA SAĞLIK OCAĞI HEKİMLİĞİ
- 1994-1999 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI
- 2001-2022 BURSA ÇEKİRGE DEVLET HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON
TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ
TÜRK TABİBLER BİRLİĞİ
- Epidural Fentanyl’in Pre-emptif Analjezik Özelliğinin Araştırılması. – Europan Journal of Anesthesia 2001
Genel anestezi uygulamasında hastanın solunumu dahil tüm yaşam fonksiyonlarının güvenli ve normal sınırlarda olmasını cihaz ve monitörlerden yararlanarak ameliyat süresince anestezi doktoru sağlar. Anestezi uzmanı bilgi ve becerisi ile hastaların hayati güvenliğini ameliyat süresince temin eder.
Santral (epidural, spinal) veya periferik (pleksus blokları) sinir blokları ile yapılan rejyonel anestezi tipinde vücudun bir bölgesi (kol, bacak vb) ağrıya duyarsız bir hale getirilerek ameliyat ortamı sağlanır. Ayrıca sakinleştirici ilaç verilerek ameliyat süresince hastanın uykuda rahat etmesi sağlanır. Sedo-analjezi olarak adlandırılan anestezi türünde ise, damar yolu ile sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verilerek uykulu bir hale getirilen hastanın ameliyat yeri de lokal anestezi ile uyuşturularak ameliyat ortamı yaratılır, hastanın operasyon süresini uykuda geçirmesi sağlanır.
Anestezi doktoru, hastaya uygun anestezi tipini uygularken, ameliyat lokal dahi olsa cerrahi girişim boyunca tüm yaşamsal fonksiyonlarını takip ederek, vücudun istem dışı gelişen reflekslerine ilaç ve aletler ile gerektiğinde müdahalelerde bulunur. Hastanın ameliyat sonrası ağrısız ve sorunsuz bir şekilde yatağına gitmesini sağlar.
Anestezi çeşitleri
Gerekli durumlarda müdahaleyi kolaylaştırmak ve ağrıyı azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak için uygulanan anestezi türleri birkaç başlık altında toplanabilir. Diğer hekim ve cerrahlar tarafından uygulanacak müdahalenin türüne ve uzunluğuna bağlı olarak anestezi uzmanı; genel, bölgesel, lokal anestezi ve sedasyon uygulamaları arasından seçim yapar. Gerekli gördüğü anestezi işlemlerini hastaya uygular. Anestezi çeşitleri arasında bulunan ve genel anestezinin bir parçası olan sedasyon, genel olarak hastayı rahatlatmak, hafif bir uyku hâli yaratmak için uygulanır.
Genel anestezi
Ameliyathanede anestezi uzmanı tarafından karşılanan hasta, ameliyat masasına alındıktan sonra ilk olarak anestezi uzmanı tarafından kalp monitörü, kandaki oksijeni ölçen puls oksimetre gibi gerekli cihazlara bağlanır. Bu cihazlar ile hastanın yaşamsal fonksiyonları, operasyon boyunca sürekli olarak gözetim altında tutulur. Daha sonra açılan damar yolundan kas gevşemesi ve uyku hâli oluşturacak özel ilaçlar verilir. Ardından anestezi uzmanı tarafından solunum yolundan inhalasyon anestezikleri, diğer bir deyişle farklı anestezik gazlar oksijenle birlikte verilir. Böylece hastanın bilinci kontrollü olarak kapatılır. Solunumun devamlılığı sağlandıktan sonra cerrahi müdahale başlar ve operasyon devam ettiği sürece bu gazların verilmesine de devam edilir. Operasyon boyunca anestezi doktoru sürekli olarak hastanın yanında bulunur. Anestezist; nabız, dokulardaki oksijen yoğunluğu, kan basıncı, vücut ısısı ve solunum gibi tüm hayati fonksiyonları sürekli olarak takip eder ve ameliyathaneyi terk etmez. Modern anestezi cihazları ve anestezi uzmanı sürekli olarak uyku derinliğini gözler, böylece ameliyat esnasında uyanma, ayılma gibi durumlarla karşılaşılmaz. Genel anestezi süresi, ameliyatın türüne ve süresine bağlı olarak tamamen değişkendir. Ameliyat tamamlandığında anestezi hekimi tarafından tüm inhalasyon anestezikleri kapatılır ve solunum yolundaki tüpler çekilir. Hasta, yavaş yavaş uyanması ve kendine gelmesi için uyandırma odasına alınır ve genel durumu kontrol edilir. Mevcut ağrıların azaltılması için gerekli durumlarda ağrı kesiciler uygulanır. Hastanın bilinci tamamen açıldığında hasta kontrollü analjezik uygulamasına geçirilir. Burada hasta dinlenirken ağrısının artması durumunda, elinde bulunan bir düğmeye basarak damar yoluna giden seruma ilave olarak bir miktar ağrı kesici aktarılmasını sağlar. Önceden programlanmış olan cihaz sayesinde aşırı dozda ağrı kesici alınmasının önüne geçildiği gibi, hastanın konforu da artırılır.
Bölgesel anestezi
Bazı ameliyatlarda ve özellikle doğumda sıklıkla kullanılan bölgesel anestezi türüdür. Hem normal hem de sezaryen için uygulanan spinal ve epidural anestezi türlerine ek olarak kombine spinal epidural anestezi de uygulanabilir. Bölgesel olarak uygulanan bu yöntemler sayesinde hastanın bilinci açık olmasına rağmen ameliyat sırasında ağrı hissetmez.
Spinal anestezi, bel seviyesi ya da bu seviyenin altında yapılan cerrahi operasyonlar, sezaryen veya normal doğum öncesinde uygulanabilir. Sezaryen ile doğum esnasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmeyen ve doğumun gerçekleşmesinin hemen ardından annenin bebeğini kucağına alabilmesini mümkün kılan anestezi tipidir. Anestezi uygulanırken hasta oturtulur, bel bölgesi sterilize edildikten sonra beyin omurilik sıvısı içinde bulunan spinal kord ve sinirlerin bulunduğu dura adı verilen spinal kese içine enjeksiyon yapılır. Kısa süre içinde ayaklar ve bacaklarda uyuşma başlar. Göğüs alt seviyesinden ayaklara kadar uyuşukluk olur. Epidural anesteziye göre daha düşük dozda anestezi ile daha çabuk etkisini gösteren spinal anestezinin uygulanması böylece tamamlanmış olur. Anestezi uzmanı tüm operasyon boyunca ameliyathanede kalarak gerekli kontrolleri yapar. Sezaryen tamamlandıktan sonra uyuşukluk hissinin 2-3 saat daha devam etmesi normaldir. Spinal anestezinin avantajları şöyle sıralanır:
- Anestezi hızla etki eder.
- Bilinç açık olmasına rağmen acı hissedilmez.
- Mide bulantısı ve kusma hissi olmaz.
- Ameliyat sonrası yeme ve içme mümkündür.
Epidural anestezi de spinal anestezi yöntemi gibi belirli bir bölgede ağrı iletimini durduran bölgesel bir anestezi tipidir. Pek çok cerrahi girişimin yanı sıra doğum ağrılarını kontrol altına almak için, normal ve sezaryen ile doğum esnasında da uygulanır. Uygulama yöntemi spinal anesteziye benzer olsa da, burada enjeksiyon kateter adı verilen ince boru aracılığıyla, epidural aralığa yani, beyin omurilik sıvısı içinde bulunan spinal kesenin dışına yapılır. Anestezi uygulandıktan yaklaşık 15 dakika sonra ağrı hissi baskılanır. Epidural anestezinin avantajları şöyle sıralanır:
- Doğum sancılarının giderilmesinde etkilidir.
- Bilinç açıktır, ancak operasyon esnasında acı hissedilmez.
- Uygun zamanda uygulandığında doğumu hızlandırır.
- Hasta, işlem sonrasında ayağa kalkıp yürüyebilir.
Kombine Spinal Epidural Anestezi, spinal ve epidural anestezi yöntemlerinin birlikte uygulandığı bir anestezi şeklidir. Öncelikle spinal enjeksiyon ile anestezi uygulanır ve hemen ardından kateter yardımı ile epidural anestezi yapılır. Epidural anestezi ile ağrı duyusu olmamasına rağmen hasta operasyon esnasında dokunma ve dokuların çekilmesini hissedebilir, ancak spinal anestezi ile kombine olarak uygulandığında bu his de ortadan kalkar. Diğer avantajları ise şöyledir:
- Genel anesteziye göre verilen ilaçlar bebeğe ulaşmaz.
- Genel anesteziye göre iyileşme ve toparlanma hızlıdır.
- Bilincin açık olması sayesinde annenin bebeği ilk anda kucağına alabilmesi mümkün olur.
- Ağrı ve acı hissi yoktur.
Lokal anestezi
Bölgesel anestezi ile karıştırılmaması gereken lokal anestezi, sınırlı bölgelerdeki küçük cerrahi işlemler için uygulanır. Abse drenajı, ben alınması, diş çekimi, sünnet, dermatolojik ve estetik girişimler gibi işlemlerde sıklıkla uygulanan lokal anestezi; enjeksiyon yoluyla, spreyleme ile ya da cilt üzerine sürülerek uygulanır. Yaklaşık 15 dakika içinde etkisini gösteren bu anestezi türü ile bilinç ve duyu kaybı olmadan sadece işlemin yapıldığı alan uyuşturulur.