Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı
- Burtom Sağlık Grubu
- Uzm. Dr. Ramazan AKÇA
Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı
Uzm. Dr. Ramazan AKÇA
BURTOM ESENTEPE TIBBİ TAHLİL LABORATUVARI
Ramazan AKÇA
Uzman Doktor
Ad ve Soyad : Uzm. Dr. Ramazan AKÇA
Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı
Klinik : Biyokimya ve Klinik Biyokimya
Merkez : Esentepe Tıbbi Tahlil Laboratuvarı
E-Posta : ramazan.akca@burtom.com.tr
Yabancı Dil : 🇬🇧 İngilizce
Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı
Klinik : Biyokimya ve Klinik Biyokimya
Merkez : Esentepe Tıbbi Tahlil Laboratuvarı
E-Posta : ramazan.akca@burtom.com.tr
Yabancı Dil : 🇬🇧 İngilizce
1969 Zonguldak doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Zonguldak’da tamamladı. 1986 yılında Zonguldak Mehmet Çelikel lisesinden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. 1993 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1994 yılında SSK Hacıbektaş Dispanseri, 1994-1998 yılları arasında SSK Nevşehir Hastanesinde Pratisyen Hekim olarak çalıştı. 1998 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Klinik Biyokimya Bölümüne girdi. 2002 yılında Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı olarak Bölümden mezun oldu.
1986 yılında Zonguldak Mehmet Çelikel lisesinden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi.
1993 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldu.
1994 yılında SSK Hacıbektaş Dispanseri, 1994-1998 yılları arasında SSK Nevşehir Hastanesinde Pratisyen Hekim olarak çalıştı.
1998 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Klinik Biyokimya Bölümüne girdi.
2002 yılında Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı olarak Bölümden mezun oldu.
1994 HACIBEKTAŞ SSK DİSPANSERİ
1994-1998 NEVŞEHİR SSK HASTANESİ
1998-2002 ULUDAĞ Ü.BİYOKİMYA A.D.
2003-2005 BURSA DÜZEN LABORATUVARI
2005-2007 BİLECİK DEVLET HASTANESİ
2007-2010 ÖZEL BURSA MEDİCALPARK HASTANESİ
2010-2013 ESKİŞEHİR YUNUS EMRE DEVLET HASTANESİ
TÜRK BİYOKİMYA DERNEĞİ
TÜRK KLİNİK BİYOKİMYA DERNEĞİ
KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ
–
BİYOKİMYA VE KLİNİK BİYOKİMYA
Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics,4. Basım,sayfa 3’de Klinik Laboratuvarların güvenilir sonuç için ne tür bilgilere ve analiz gücüne sahip olmaları ile çalıştıkları örnek türleri şu şekilde tanımlanmıştır:
Vücut sıvılarında ve dokuda güvenilir kalitatif ve kantitatif analiz yapabilmek için klinik laboratuarcı klinik laboratuvar çalışmasını ve analitik süreci etkileyen temel prensipleri ve prosedürleri anlamalıdır.Bunlar şu bilgileri kapsar:
1)Çözünen ve çözücü kavramı,
2)Ölçüm birimleri,
3)Kimyasal ve referans materyaller,
4)Volumetrik örnekleme;dağıtım ve taşıma,santrifüj;tampon çözelti,ısı,ağırlık,radyoaktivite ölçümü ve çözeltilerin işleme tabi tutulması gibi temel teknikler,
5)Güvenlik
Klinik Laboratuvardaki çoğu analiz, çözeltilerdeki maddelerin konsantrasyonunun ölçümü veya varlığının belirlenmesi ile ilgilidir.Çözeltiler çoğunlukla kan,serum,idrar,beyin omurilik sıvısı ve diğer vücut sıvıları olmaktadır.
Biyokimya ilminin çalışma alanları American Chemistry Society (ACS) web sitesinde şu şekilde tanımlanmıştır:
Biyokimya canlı organizmalar ile ilgili kimyasal süreçleri araştıran, biyoloji ve kimyayı birleştiren laboratuara dayalı bir ilimdir.
Biyokimyacı canlı sistemlerde kimyasal maddelerin yapısı,bileşimi ,kimyasal reaksiyonları ile sırasıyla bunların fonksiyonları ve kontrol etme yolları üzerinde çalışır.Biyokimya, Bilim insanları organik,inorganik ve fiziki kimyayı birleştirdiklerinde ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır.
Şu alanları çalışmaya başlamışlardır:
1)Canlı organizmalar enerjiyi besinlerden nasıl alırlar?
2)Kalıtımın kimyasal temeli
3)Hastalıklarda ne tür temel değişiklikler görülür
Biyokimya moleküler biyoloji,immunokimya,nörokimya yanında biyoinorganik,biyoorganik ve biyofiziksel kimya gibi ilimleri içermektedir.
Biz ise yukarıda verilen bilgilere ek olarak kimyasalların temel kavramları ile hastalıkların ilişkisini istatistik ve Kanıta dayalı Tıp İlmine dayalı olarak laboratuvar süreçlerini analiz öncesi,analiz ve analiz sonrası dönemleri ile takip etmekteyiz. Analiz öncesi dönem sonuçların hastalıklardaki değişimleri yansıtabilmesi için doğru hasta hazırlığı ,doğru örnek alımı ve örneklerin doğru işlenmesi/muamelesi gibi yaklaşımları gerektirirken analiz dönemi istatistiki veriler ışığında yöntem validasyonu,verfikasyonu,performansı,kalite değerlendirmeleri ve son olarak analiz sonrası dönem sonuçların önceki hasta sonuçları ile kıyaslanması (delta check), kendi içlerindeki uyumu ve hastalıklar ile ilişkili yorumu,panik değer değerlendirmeleri gibi yaklaşımları içermektedir.