Dermatoloji (cildiye), deri, saç, (tırnak vb.) hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tanı ve tedavisi ile ilgilenen tıp dalıdır. Ayrıca cildin güzel ve sağlıklı görünmesiyle de ilgilenir. Dermatolog; cilt, saç ve tırnak ile ilgili hastalıklara tanı koyar, tedavisini ve takibini yapar. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve uyuz gibi diğer birçok bulaşıcı hastalığın tanı ve tedavisinin yanında koruyucu yöntemlerini anlatır. Cilt, saç ve tırnak mantarı, sedef hastalığı, egzama, deri enfeksiyonları, Behçet hastalığı birçok önemli hastalık da dermatolojinin ilgi alanına girer.

İlgilendiği Hastalıklar; Ağız yaraları, Akne (sivilce), Akne(sivilce) izleri, Aktinik keratoz, Alopesiler (Saç dökülmeleri), Androgenetik alopesi, Atopik dermatit, Behçet Hastalığı, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Cilt Benleri, Cilt Kanserleri, Ekzemalar, Folikülit, Fronkül, Karbonkül, Genital Herpes, Genital Siğil, Herpes simpleks, Hiperhidroz, Hipertrikoz ve Hirşutizm, Hipertrofik skar ve keloid, Kaşıntı ve kaşıntı ile giden hastalıklar, Mantar hastalıkları, Melasma, Molluskum, Oral mukoza hastalıkları, Pitriazis rozea, Psoriasis (Sedef Hastalığı), Roza, Saç bitlenmesi, Seboreik ekzema, Siğil, Tırnak hastalıkları, Uyuz, Ürtiker, Vitiligo (Ala Hastalığı),Zona.

Mikroskobik Mantar Tahlili: Mantar hastalıklarında etken varlığının tespit edilmesinde kullanılmaktadır.

Wood Işığı Muayenesi: Çeşitli mantar ve bakteryel deri hastalıklarının ve melasma gibi pigmentasyon bozukluklarının tanısında kullanılır.

Paterji testi: Behçet hastalığı tanısı için yardımcı bir testtir.

Otolog serum deri testi: Ürtiker tanısı için yardımcı bir testtir.

Elektrokoterizasyon: Siğil, seboreik ve aktinik keratoz, telenjiektazi, saplı deri lezyonlarının tedavisi amacıyla uygulanmaktadır.

Kriyoterapi: Siğil, seboreik ve aktinik keratoz, venöz göllenme, Bowen hastalığı ve bazal hücreli karsinoma gibi derinin iyi ve bazı kötü huylu tümoral oluşumlarının tedavisi amacıyla kullanılmaktadır.

Minör cerrahi işlemler: Her çeşit deri lezyonlarından punch veya insizyonel biyopsi , apse ve kist boşaltımı gibi minör cerrahi işlemler yapılmakatadır.

İntralezyonel Enjeksiyon: Alopesi areata, keloid, akne gibi bazı hastalıkların tedavisinde uygulanır.

Medikal Estetik Hizmetlerimiz:

Kozmetik danışmanlık: Yaş, deri tipi, yıpranma derecesi ve mevcut problemleri dikkate alınarak kişiye özel deri bakım ürünleri önerilir.

Botulinum toksin uygulaması: Botulinum toksini Clostridium botulinum adlı bakterini oluşturduğu bir toksindir.

Kozmetik amaçlı uygulamada sık kullanılan mimik kasları bloke edilerek bu kaslara bağlı oluşan kırışıklıkların azaltılması hedeflenir. Özellikle alın kırışıklıkları, çatık kaş çizgileri, göz çevresi(kaz ayağı), ağız çevresi ve boyun kırışıklıklarının azaltılmasında etkili bir yöntemdir.

Terleme için uygulamada aşırı terleme şikayeti olan ve klasik tedavilerden fayda görmeyen hastalarda ter bezlerinden ter yapımını azaltarak etki eder. Koltukaltı, el ve ayak iç yüzlerine uygulama yapılır.

Kimyasal peeling uygulamaları: Deri tabakalarını bir kimyasal yardımı ile kontrollü olarak soyarak tamir mekanizmalarını uyarıp yapı ve renk anlamında daha düzgün bir derinin oluşmasını hedefler. Melasma ve diğer lekeler, akne ve izleri, kırışıklıklar ve geniş gözeneklerin tedavisinde kullanılır.

Dolgu enjeksiyonu: Derideki kırışıklık, sarkma, izleri gidermek ve şekil vermek için farklı yapıda maddelerin uygulamasıdır. En sık vücudun doğal yapısında olan hiyaluronik asit kullanılır. Burun kenarından aşağıya inen çizgiler (nazolabiyal çizgiler), göz altı çöküklüklerini azaltmak ve dudağa, yanağa, çeneye hacim vermek için kullanılır. Ayrıca gençlik aşıları şeklinde cildin yüzeyel kırışıklıklarını giderip nem-parlaklık ve sağlıklı bir görünüm vermek amaçlı kullanılmaktadır.

Mezoterapi: Minimal dozlarda ilacın sorunlu bölgeye deri altına enjekte edilmesi mantığına dayanan bir yöntemdir. Saç dökülmesi, cilt gençleştirme-antiaging, yara izi, cilt çatlakları, selülit ve bölgesel yağlanma tedavilerinde güzel sonuçlar verir.

PRP uygulaması: Kişinin kendi kanının özel tüplere alınarak bir işlemden geçirilmesi ile elde edilen PRP (pıhtı hücrelerinden zenginleştirilmiş kan) cilt gençleştirme-antiaging, leke tedavisi, sivilce izleri, yara izi, cilt çatlakları ve saç dökülmelerinde tedavide kullanılan bir yöntemdir. 

Dermaterapi (Mikroiğneleme): Ucunda çok sayıda mikroiğne olan bir cihazın problemli deri üzerinde gezdirilmesi ile açılan mikrodelikler deride bir yenilenme süreci başlatır. Bu mikrokanallardan ihtiyaca yönelik ürünler verilebilir. Yara ve akne izlerinde, cilt çatlaklarında, cilt gençleştirme-antiaging, gözenek küçültme ve leke tedavilerinde kullanılır.

GRP uygulaması: PRP’nin gelişitirilmiş bir modeli olan GRP (Büyüme faktörlerinden zengin plazma) kişinin kendi kanı alınarak büyüme faktörlerini ortaya çıkaracak bir seri işlem görerek hazırlanır. Bu uygulama  ile cilt gençleştirme, leke tedavisi, akne ve yara izlerinin tedavisi yanında saç ekimi öncesi-sonrasında saç kalitesini artırmak ve saç dökülmelerinin tedavisinde de etkilidir.


Gençlik aşıları: Hiyaluronik asit derimiz için önemli bir yapıtaşı, cildimize nemli, esnek bir görünüm veriyor. Yaşla beraber kayba uğrayan bu molekül 40lı yaşlarda nerdeyse yarı yarıya azalıyor. Yoğun hiyaluronik asit yanında cildin yenilenme sürecinde etkili farklı ürünler içeren farklı ticari isimlerde sunulan gençlik aşıları ile bu kaybı yerine koyarak cilde daha ışıltılı nemli ve esnek bir görünüm kazandırırken değişen ek içerikler ile kolajen sentezi uyarılıyor, yaşlanmaya sebep olan oksidatif hasar engelleniyor. Yaşa, cilt tipine, kişinin sigara ve güneş öyküsüne göre 10-15 günlük aralar ile 2-4 seans olarak planlanan bu uygulamalar başka yöntemler ile de kombine edilebilir.

Çoğunluğu doktor, hemşire, fizyoterapist, radyoloji teknikeri, fizik tedavi teknikeri, laboratuvar teknikeri olmak üzere yaklaşık 1000 çalışan personelimiz ile iş etiğinin bilincinde, donanımlı bir kadroya sahibiz

Burtom Sağlık Grubu’nda uygulanan ayrıcalıklı tedavi yöntemlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Aşırı Terleme Artık Sorun Değil

  • Aşırı Terleme (Hiperhidroz) nedir?

Terleme vücut ısısındaki artışa yanıt olarak ortaya çıkan doğal bir tepkidir. Vücut sıcaklığında artışa neden olan durumlar (sıcak ortam, fiziksel egzersiz, endişe, korku) sırasında vücutta terleme artışının olması normal bir durumdur.

Hiperhidroz (Aşırı terleme) ısı veya egzersiz ile ilgili olmayan anormal derecede olan aşırı terlemedir. Giysilerinizi ıslatacak kadar çok terleyebilirsiniz ya da ellerinizden ter damlar. Normal günlük aktiviteyi bozmanın yanı sıra, bu tür aşırı terleme, sosyal kaygıya ve utanmaya neden olabilir.

  • Hiperhidroz neden olur?

Sınırlı tip hiperhidroz; koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı,  yüz, saçlı deri gibi sınırlı vücut bölgeleri tutar, sıklıkla simetriktir. Bu tip genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkar, yaş ilerledikçe düzelme olabilir. Sınırlı hiperhidrozun sebebi belli değildir, başka bir hastalığa bağlı olmadan ortaya çıkar. Hastanın terlemesi sürekli olabileceği gibi özellikle gerginlik, utanç ve heyecan gibi duygularla tetiklenebilir veya artabilir. Uykuda genellikle terleme olmaz.

Yaygın tip hiperhidrozda ise vücudun her bölgesinde terleme artışı görülür. Enfeksiyonlar, diyabet ve tiroid bezinin fazla çalışması gibi hormonal hastalıklar, sinir hasarı, gut, obezite, menopoz ve bazı ilaçlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bununla birlikte hiçbir sebebe bağlı olmaksızın da görülebilir.

Endişeli ya da heyecanlı olmak bazen aşırı terleme durumunu kötüleştirebilir. Ancak aşırı terlemesi olan kişilerin normalden daha endişeli ya da heyecanlı olduğunu söylemek mümkün değildir.

  • Kalıtımsal olabilir mi?

Hiperhidrozu olan hastaların üçte birinde benzer şikayetlere sahip bir aile bireyi bulunur.

  • Toplumda ne sıklıkta görülür?

Hiperhidroz toplumda nadir görülür. Her yaş ve cinsiyette insan etkilenebilir.

  • Hiperhidroz vücutta nereleri etkiler?

Hastalık vücudun sınırlı bir bölgesini tutabileceği gibi birden fazla bölge ve tüm vücutta yaygın tutulum da mümkündür. Tutulan alanın genişliğine göre hastalık “sınırlı hiperhidroz” ve “yaygın hiperhidroz” olarak adlandırılır.

  • Hiperhidroz bulguları nelerdir?

Görünür ter, koltuk altı ıslanan kıyafetler ve nemli ellere bağlı oluşan utanma hissi kişinin sosyal ve iş hayatını etkileyebilir. Özellikle bazı hastalar el sıkışmaktan kaçınır. Bazılarında ise; yazı yazarken, klavye kullanırken, müzik aleti çalarken ya da tenis benzeri spor oyunlarında oluşan aşırı terleme rahatsızlık verir. 

  • Hiperhidroz ile kötü koku oluşur mu?

Aslında hiperhidroz su bazlı ter oluşturan ekrin ter bezlerinden kaynaklanır. Koku oluşumundan sorumlu olan apokrin bezler etkilenmez. Ancak aşırı tere bağlı değişen bakteri sayısı ve çeşidi kötü kokudan sorumlu olabilir.

  • Terlemeyi tetikleyen gıdalar var mıdır?

Isı artışı ve emosyonel stres dışında bazı gıdalar da terlemeyi artırabilir. Bunlar arasında monosodyum glutamat içeren gıdalar, kafein, acı-köri-kimyon gibi baharatlar ve alkol sayılabilir.

  • Hiperhidroz tanısı nasıl konur?

Hiperhidroz tanısı dermatologlar tarafından konulur. Doktorunuz öykü ve muayene bulgularınıza göre gerekli görürse aşırı terlemenin nedenini anlayabilmek için bazı tetkikler isteyebilir. Her hastada ayrıntılı tetkik yapılmasına gerek yoktur.

  • Hiperhidroz tedavi ile tamamen iyileşir mi?

Altta yatan tedavi edilebilir bir neden saptanırsa hiperhidroz iyileşir. Sempatektomi gibi cerrahi tedaviler bazı hastalarda etkilidir ancak yan etkileri sebebiyle diğer tedavilerin faydalı olmadığı hastalarda bir seçenek olarak sunulur. Genel yaklaşım terlemeyi kontrol etmeye yöneliktir.

  • Hiperhidroz tedavi seçenekleri nelerdir?

Terlemeyi azaltan ürünlere antiperspiran denir. Bu ürünler kokuyu azaltan deodorantlardan farklıdır. Çoğunlukla deodorant ve antiperspiranlar ticari ürünlerde birarada kullanılır. Aşırı terleyen çoğu hasta bu formülleri denemiştir.

Ticari antiperspiranların etkisiz olduğu ya da iş ve sosyal hayatı ciddi etkilenen hastalar doktora başvurmalıdır.

 Tedavi seçimi terlemenin tipi, görüldüğü bölgeler, şiddeti, hastanın daha önce kullandığı tedaviler göz önünde bulundurularak yapılır. Tedavi seçenekleri arasında; deri yüzeyine sürülen ilaçlar, iyontoforez, botulinum toksin enjeksiyonları, cerrahi girişimler ve ağızdan alınan ilaçlar yer alır. Tüm bu tedavi seçeneklerinin farklı etkinlik düzeyleri ve yan etkileri vardır.

  • Deriye sürerek etki eden ilaçlar nelerdir?

Pek çok ticari üründe ve sürme etkili kremlerde alüminyum tuzları vardır. Bu madde ter bezleri tıkayarak terlemeyi önler. Geceleri kullanım önerilir.  Hassas derili kişilerde kızarıklık olabilir. Alüminyumun antiperspiranlar ile kol altı kullanımının meme kanseri ile ilişkili olabileceği ile ilgili yayınlar olması son zamanlarda kullanımını kısıtlamıştır. Son veriler ışığında aluminyum ve meme kanseri arasında kesin bir ilişki saptanamamış olsa da emilimi azaltmak için bu ürünleri bütünlüğü bozulmuş deriye ve epilasyondan hemen sonra kullanmamalıdır. Bunun yanında antikolinerjik etkili hazır ya da majistral solüsyonlar bölgesel terlemede kullanılır.

  • İyontoforez nedir?

El ve ayak terlemesi ve uygun aparat ile kol altı terlemesinde kullanılan bu metodta musluk suyu ya da özel ilaçlı sular içinde deriye düşük doz elektirk akımı uygulanır. Ter salgısını bozarak kanalda tıkanıklık oluşturur. Düzenli seanslar halinde uygulanan ve yaklaşık 20 dakika süren bu işlem hafif bir batma hissi oluşturur. 8-10 seans sonunda hastaların %85’inde terlemede belirgin bir azalma izlenir.  Yöntemin etkili olması durumunda ev cihazları önerilir.

  • Hiperhidrozda botulinum toksin etkisi nasıldır?

Clostridium botulinum adlı bakteriden laboratuvar ortamında elde edilen Botulinum toksini uygun dozlarda ter bezlerini uyaran sinirleri bloke etmek için kullanılır. Bu yöntem iğne ile cilt altına doktor tarafından uygulanır ve oldukça etkilidir. Etkinlik 3. günde başlar ve 10. günde maksimuma ulaşarak yaklaşık 4-8 ay kadar sürer. Bazı hastaların memnuniyeti 12 ay kadar sürer. Kol altı terlemesinde çok sık tercih edilen bir metodtur. Avuç içi ve ayak tabanı uygulamaları da yapılır. Bu bölgelerde kas güçsüzlüğü oluşabilir.

  • Hiperhidroz tedavisinde cerrahi yöntemler nelerdir?

Özellikle el ve ayak terlemesi olan hastalarda endoskopik torasik sempatektomi yapılabilir. Ter bezlerini uyaran sinirler kesilerek ya da geçici klipslenerek bloke edilir. Anestezi altında yapılan bu işlemde anesteziye ait riskler, akciğer ve sinir zedelenmeleri gibi komplikasyonlar açısından doktor ile görüşülmelidir. Cerrahi sonrası bazı hastalarda başka bölgelerde aşırı terleme olabilir.

Bunun dışında cerrahi olarak ya da mikrodalga teknolojisi kullanarak cihaz ile ter bezlerini kalıcı hasarlayıp terleme azaltılabilir.

  • Hiperhidroz tedavisinde başka tedaviler var mı?

Yaygın hiperhidrozu olan hastalarda terleme azaltmak için antikolinerjik etkiye sahip ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar terlemeyi uyaran sinirlerde iletimi bloke eder. Bu ilaçlar ile ağız kuruluğu, bulanık görme, idrar yapmada zorluk, karın ağrıları ve kabızlık gibi şikayetler olabilir.  Bu nedenle doktor takibinde dozu ayarlanarak kullanılır.

  • Hiperhidrozla başa çıkmak için hastalar neler yapabilir?

Bu hastalar; ter emici kumaştan (örneğin %100 pamuklu kumaşlar) yapılmış iç çamaşırlarıve çorap giymelidir. Kıyafetlerin uygun alanına yapıştırılabilen “koltuk altı pedi” kullanabilir. Sentetik olmayan, doğal ipliklerden üretilmiş, geniş kesim kıyafetler giymek, deri ayakkabılar giymek, ayakkabıyı çıkardıktan sonra havalandırmak, sık çorap değiştirmek, ter emici özelliği nedeniyle %100 pamuklu veya antibakteriyel özellikleri nedeniyle gümüş ve bakır iplik içeren çorap kullanmak öneriler arasındadır. Bu hastalar ayrıca terlemeyi artıran ilaç ve gıdaların kullanımından kaçınabilirler.

Sağlığınızla ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını ve sağlıklı bir yaşam için atılması gereken adımları yazılarımızdan veya bize ulaşarak bulabilirsiniz.

      ANLAŞMALI KURUMLAR

      Kurumumuz SGK ve Özel Sigortlar ile Anlaşmalıdır.
      İncelemek İçin Lütfen Bağlantıları Kullanın.

      BURTOM SAĞLIK GRUBU

      Ticari Elektronik İleti Onay Metni

      advanced divider
      Tanıtım ve Pazarlama İçerikli Ticari Elektronik İleti Gönderimi İçin Kişisel Verilerin İşlenmesine Yönelik Aydınlatma Metninde yer alan bilgilendirme doğrultusunda; BURTOM SAĞLIK GRUBU, topluluk şirketleri ve iştirakleri tarafından pazarlama ve tanıtım amaçlarıyla tarafınıza ticari elektronik ileti gönderilmesine onay veriyor musunuz?
       
      Dilediğiniz zaman tamamen veya kanal bazında, veri, ses, görüntü vesair her türlü ileti gönderimini reddetme hakkına sahipsiniz.
      Ticari elektronik ileti gönderimine onay verseniz dahi dilediğiniz zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin iletileri almayı reddedebilirsiniz. Ret bildiriminizi burtom.com web sitesi üzerinden kolay ve ücretsiz bir şekilde yapabilir veya İYS İleti Yönetim Sistemi üzerinden ticari ileti gönderilmesini reddedebilirsiniz.

      BURTOM SAĞLIK GRUBU

      KVKK Bilgi Talep Formu / Başvuru Formu

      advanced divider

        Şirketimiz ile olan ilişkinizi belirtiniz. (Ziyaretçi, iş ortağı, çalışan adayı, eski çalışan, kiracı, kiracı adayı gibi)

        Şirket tarafından başvurunuza verilecek yanıtın tarafınıza bildirilme yöntemini seçiniz.

        Hızlı Randevu, Görüntülü Muayene, Rapor Paylaşımı, Laboratuvar Sonuçları, Kolay Ödeme ve Sağlık Bilgileri Yönetimi Tek uygulamada!

        Sağlığınız cebinizde mobil uygulamamızı indirin.

        Hızlı Randevu, Görüntülü Muayene, Rapor Paylaşımı, Laboratuvar Sonuçları, Kolay Ödeme ve Sağlık Bilgileri Yönetimi Tek uygulamada!

        Sağlığınız cebinizde mobil uygulamamızı indirin.